https://drankdozijn.be LEEFTIJD VALIDATIE

Welkom

Om DrankDozijn te kunnen bezoeken moet u 18 jaar of ouder zijn.

DrankDozijn gebruikt cookies en daarmee vergelijkbare technieken. Hiermee kunnen wij en derde partijen onder andere advertenties aanpassen aan jouw interesses. Door verder gebruik te maken van deze website gaat u hiermee akkoord.

NIX 18 Thuiswinkel

Grüner Veltliner

De grüner veltliner is de bekendste en meest aangeplante druifsoort van Oostenrijk. Dit land is tevens de thuisbasis van deze druifsoort, maar toch wordt hier langzamerhand ook in andere landen mee geëxperimenteerd. De grüner veltliner wordt in verschillende Oostenrijkse wijngebieden aangeplant, waarbij het uiteindelijke karakter van de wijn kan verschillen. Laat je verrassen door deze heerlijke wijnen.


Meer info

Grüner veltliner, heerlijke Oostenrijkse wijn


De grüner veltliner is de trots van Oostenrijk en in het land worden uitstekende wijnen op basis van deze druifsoort vervaardigd. Het uiteindelijke karakter van de wijn hangt samen met de regio waarin deze wordt vervaardigd, door de verschillen in het terroir en vinificatiestijlen. De Oostenrijkse favoriet heeft een veelzijdig karakter en kan zowel kort als lang rijpen. Wanneer de druiven kort rijpen dan zorgt dit voor relatief zachte wijnen, waar druiven die langer rijpen voor een krachtigere versie zorgen met hierbij méér complexiteit.

Deze druifsoort wordt niet vaak met andere soorten geblend, waardoor het overgrote deel van de grüner veltliner wijn bekend staat als monocépage wijn. Deze Oostenrijkse wijn wordt vaak gecombineerd met gerechten uit de binnenlandse keuken, zoals een wienerschnitzel of aardappelgerechten, maar de wijn sluit eveneens goed aan op pittige maaltijden. Daarnaast kan de wijn ook uitstekend als aperitief geserveerd worden, de mogelijkheden zijn groots.

Grüner veltliner, witte wijn voor de liefhebber

 
De grüner veltliner is een voortreffelijke witte wijnsoort en zou iedere liefhebber geprobeerd moeten hebben. Het is een welkome aanvulling op de meest bekende frisse druifsoorten, zoals de sauvignon blanc en riesling. Over het algemeen is dit droge, frisse witte wijn met hierbij een pepertje, maar dit kan aangevuld worden met zowel witte als tropische fruitsoorten. Hierdoor is geen grüner veltliner hetzelfde.