Elzas, een klassiek wijngebied

De Elzas is een toonaangevende regio op het gebied van wijn. In deze regio worden heerlijke Franse wijnen vervaardigd op basis van verschillende druifsoorten. van strak droog tot meer uitgesproken en zoete varianten, de Elzas heeft voor ieder wat wils. Bekijk het aanbod en bestel Elzas wijn voordelig en eenvoudig online.


Meer info

Elzas wijn: meer over de wijn en de streek


Elzas wijn wordt van het noorden tot het zuiden vervaardigd, waarbij de regio aan de top staat wanneer gekeken wordt naar biologische wijnbouw. Ondanks dat deze regio in het noorden van het land gelegen is, kent dit gebied een relatief warm klimaat. De Elzas ligt aan de Oostelijke kant van de Vogezen, dit is een Frans berggebied wat voor bescherming zorgt tegen het koele klimaat uit het westen. Delen van de Elzasstreek behoorden in het verleden toe aan Duitsland, waardoor de term Alsace er ook een is die veelvuldig voorbijkomt.

De aangelegde wijngaarden liggen verspreid in de gehele regio, waarbij deze zich tevens op verschillende hoogtes bevinden. Waar kan worden de wijngaarden in zuidelijke richting aangelegd, zodat de druivenstokken zoveel mogelijk zonuren hebben. Door het warme klimaat rijpen de druiven tot diep in het najaar, waardoor de oogst ook relatief laat plaatsvindt.

Wijn uit de Elzas


Wijn uit de Elzas wordt nagenoeg altijd vervaardigd op basis van één druifsoort, de zogeheten 'monocépage wijnen'. De Elzas onderscheidt zich verder ten opzichte van andere Franse wijnregio's door de benoeming van druivensoorten op het etiket van de flessen. Typerend voor de wijn die hier vandaan komt is het karakter, dit wordt veelal als ontzettend aromatisch omschreven, waarbij de geuren als het ware het glas uitspringen. Bij het proeven komen veelal strakke, maar soms ook zoete smaakinvloeden naar voren tezamen met een volle structuur. Het overgrote deel van de Elzas wijn is wit, maar er worden ook rode wijnen vervaardigd. Vaak zijn de wijnen uit deze regio ook te herkennen aan de slanke flessen.