Pinot Grigio, goede Italiaanse wijn

De pinot grigio is van origine een Franse druif, bekend als de pinot gris, maar toch is dit niet het land waar deze druifsoort zijn internationale doorbraak heeft beleefd. Italië wordt gezien als de grondlegger van het succes, doordat met name hier heerlijk verfrissende wijn op basis van deze druifsoort wordt vervaardigd. Wanneer je zoekt naar goede Italiaanse wijnen, kies dan voor de pinot grigio.


Meer info

Is de pinot grigio zoet of droog?


Of een pinot grigio (pinot gris) daadwerkelijk zoet of droog van smaak is, hangt onder andere samen met het land van herkomst van de druifsoort. De pinot grigio heeft van nature de nodige suikers, waardoor de wijn zoet van smaak kan zijn. Belangrijk hierbij is het klimaat waarin de druivenstokken staan aangeplant alsmede de hoeveelheid zon die een druif krijgt. Zodoende kunnen er dus verschillen op te merken zijn tussen pinot grigio wijnen, waarbij de een relatief veel zonuren heeft gehad en de ander niet.

Over het algemeen staat deze Italiaanse wijn bekend als een fruitige witte wijn met een gemiddelde zuurgraad en soms wat kruiden. Zijn Franse tegenhanger, de pinot gris, kan wat strakker en droger van smaak zijn. Ondanks de verschillen in naam zijn de druifsoorten hetzelfde. Desalniettemin zorgt het klimaat, het hierbij horende terroir en de stijl van het wijnhuis voor het uiteindelijke karakter van de wijn.

Pinot grigio wordt veelal als monocépage wijn uitgebracht, wat betekent dat de wijn slechts op basis van één druifsoort wordt vervaardigd. De pinot grigio druif staat in verschillende landen aangeplant, maar wanneer je deze wijnsoort écht verder wilt ontdekken dan is het aan te raden om voor de Italiaanse variant te kiezen.

Op zoek naar witte wijn? Kies voor de pinot grigio

 
Wanneer je op zoek bent naar een goede witte wijn die als heerlijke dorstlesser kan dienen, kies dan voor de pinot grigio. Twijfel je over de combinatie van een gerecht met deze wijn? De wijn sluit goed aan op verschillende maaltijden door het verfrissende karakter. Een lichtere wijn op basis van deze druifsoort is uitstekend als aperitief. Wanneer de wijn wat voller van smaak is, dan sluit deze goed aan op vis- of vleesgerechten uit de Oosterse keuken. Zeker bij maaltijden met pittige invloeden zorgt de pinot grigio voor een goede balans. Ben je overstag en wil je deze Italiaanse wijn verder ontdekken? Bestel dan eenvoudig online via de webshop.