Pinot Noir, de trots van de Bourgogne

De pinot noir druif komt oorspronkelijk uit de Bourgogne vandaan, maar staat hedendaags bekend als een wereldburger. In verschillende wijnlanden wordt deze druivensoort aangeplant, maar wanneer je de druif écht verder ontdekken wilt, dan is het aan te raden om voor de Franse variant te kiezen. Geniet van lekkere, toegankelijke wijn en ontdek dit Franse vakmanschap.


Meer info

Pinot Noir wijn: lastige druif, lekkere wijn


Typerend voor de pinot noir is dat deze druifsoort moeilijk groeit en gevoelig is voor ziektes. De omgevingsomstandigheden zijn hierdoor erg belangrijk voor de druivenstokken. Daarnaast is er veel vakbekwaamheid nodig van de wijnmakers om deze druiven klaar te stomen voor de oogst. Maar wanneer dit eenmaal lukt dan kan dit tot heerlijke rode wijnen leiden.

Welk eten is lekker bij een Pinot Noir? Door het lichte karakter van de wijn sluit dit goed aan op salades of lichte vleesgerechten. Daarnaast is de wijn ook lekkers als begeleider van verschillende kazen of bij gerechten met groenten. Ontdek de mogelijkheden en ga op zoek naar jouw favoriete combinatie.

De kenmerken van de pinot noir druif


Goed om te weten is dat de druiven een relatief dunne schil hebben. Dit leidt tot lichte, fruitige rode wijn met een toegankelijk karakter. Over het algemeen heeft pinot noir wijn weinig tannines. Veel voorkomende smaakinvloeden zijn kersen en aardbeien met hierbij soms wat florale hints. Dit gaat gepaard met een aantrekkelijke geur. De jonge wijnen zijn relatief fris op de neus, bij de oudere wijnen is dit voller.

Een leuk weetje is dat er niet alleen rode wijn op basis van deze druifsoort wordt vervaardigd. De pinot noir wordt ook gebruikt om witte wijn te produceren evenals champagne. Bij dit laatste wordt de pinot noir als onderdeel van een blend ingezet. Hiermee wordt het veelzijdige karakter van deze druifsoort onderstreept.