Rioja wijn: de trots van Spanje

Rioja wijn is de trots van Spanje. Sinds jaar en dag worden hier voortreffelijke rode wijnen vervaardigd, met name op basis van de tempranillo druif.
De wijnen die deze regio voortbrengt staan bekend het toegankelijke karakter met hierbij fruitige smaakinvloeden. Spaanse wijn verder ontdekken?
Begin dan bij Rioja!


Meer info

Rioja: ontdek dit Spaanse wijngebied


Rioja is het meest bekende gebied van Spanje wanneer het gaat over rode wijn. De streek is vernoemd naar de rivier Rio Oja die door het gebied heen stroomt. De wijnen die hier worden vervaardigd vallen zowel in Spanje als ver daarbuiten in de smaak. Méér dan driekwart van de totale productie betreft rode wijn, waardoor dit een uitstekende keuze is wanneer je bekender wilt worden met Rioja wijn. De sleutel tot het succes van Spaanse wijn uit Rioja is de Tempranillo druif. Een overgroot deel van de rode wijn die hier wordt vervaardigd, begint bij deze druifsoort. Er zijn in Rioja vrij veel druivenrassen toegestaan, maar desondanks blijft de Tempranillo de favoriet. Deze druifsoort wordt vaak in blends verwerkt waarbij de combinatie met Garnacha (ook bekend als Grenache in Frankrijk) een van de bekendste is.

Een belangrijk kenmerk voor populaire Spaanse Rioja wijnen is de relatief lange rijping op eikenhouten vaten, waardoor smaakinvloeden van vanille op te merken zijn. Voor de rijping worden 'barricas' (Frans: barriques) van 225 liter gebruikt, een methode die overgenomen is vanuit het prestigieuze Bordeaux. Desondanks wordt er wel een ander soort hout gebruikt in Spanje, waardoor de smaakinvloeden die de vaten afgeven anders zijn dan in Frankrijk. Ondanks dat Rioja wijnen die een vatrijping krijgen goed worden ontvangen, kiest niet iedere wijnboer ervoor om dit lange tijd te doen. De rijpingsduur in het vat kan over het algemeen verschillen van een paar maanden tot twee jaar, waarbij onderscheid wordt gemaakt tussen verschillende kwalificaties.

De term Crianza wordt gebruikt voor wijnen die minstens twee jaar rijpen, waarvan twaalf maanden op eikenhout. Reserva is de term voor rode wijnen die minimaal drie jaar rijpen, waarvan minstens twaalf maanden op eiken en zes maanden op de fles. Tot slot betekent de classificatie Gran Reserva dat de wijn minstens twee jaar op zowel hout als op de fles rijpt. Er wordt in Rioja ook witte wijn en rosé vervaardigd, maar dit is slechts een fractie wanneer het volume vergeleken wordt met dat van rode wijn.

De Rioja wijnstreek


In Rioja vervaardigt men al ontzettend lang wijnen, waarbij het gebied uitstekende productieomstandigheden kent. Het klimaat is relatief vochtig en kent een goede balans tussen warmte en kou. Rioja bevindt zich nabij de Rio Oja river die voor natuurlijke verkoeling zorgt, zodat de druivenstokken zich optimaal kunnen ontwikkelen. Zeker in de zomer is dit nodig, dan kan het tot ver boven de 30°C worden.