Syrah, afkomstig uit de Rhône

Syrah vindt zijn herkomst in de Rhône, de oudste wijnstreek van Frankrijk. Sinds jaar en dag staan de syrah wijnen bekend om hun intense, karaktervolle smaak en kruidige invloeden. Ben je op zoek naar heerlijke wijn vol met pit? Zoek dan niet verder en kies voor de syrah. Bekijk het aanbod en bestel je fles eenvoudig online via de webshop.


Meer info

Syrah wijn: lees meer over de wijnsoort


Syrah is de tegenhanger van de bekende shiraz. Zijn de syrah en shiraz dan dezelfde druifsoorten? Ja, maar de wijnen zijn niet gelijk aan elkaar. Syrah is afkomstig uit de Rhône en ook enkel in deze regio wordt de druif zo genoemd. In de overige wijnlanden gaat deze druifsoort door het leven als shiraz. Syrah staat bekend als een druif met pit en karakter. Er kunnen heerlijke monocépage wijnen van worden vervaardigd (wijn op basis van één druifsoort), maar de druifsoort doet het ook uitstekend in een blend. Juist om de stevige smaken van de syrah te balanceren, wordt bijvoorbeeld vaak gekozen dit met cabernet sauvignon te mengen. Wil je deze druifsoort écht verder ontdekken? Kies dan voor een monocépage wijn.

Ondanks dat de syrah en shiraz dezelfde druifsoorten zijn, zijn de wijnen verschillend qua karakter. De eerste heeft meer (peperachtige)kruiden en de laatste is fruitiger, dit is iets om rekening mee te houden. Welk gerecht past goed bij een syrah? Houd rekening met het volle, sappige en vooral kruidige karakter van de wijn. Hierdoor is het aan te raden de wijn bij stevige en/of hartige gerechten met veel smaak te serveren. Denk hierbij aan verschillende vleessoorten, zoals rund- of lamsvlees, maar ook aan stoofpotjes of harde kazen.

Syrah: de kenmerken van deze druif


De syrah druiven zijn relatief groot en zorgen voor stevige, krachtige wijn met veel pit. De druiven hebben een dikke schil wat zich doorvertaalt naar het karakter van de wijn. De geur-, kleur- en smaakstoffen van de druif bevinden zich namelijk in de druivenschil. Verwacht over het algemeen veel smaakinvloeden van kruiden, specerijen en wat fruit. Dit gaat gepaard met een gemiddelde zuurgraad en voldoende tannines.