Tempranillo, de Spaanse favoriet

De tempranillo wordt als dé belangrijkste druifsoort van Spanje gezien. Op basis van deze druifsoort worden lekkere, toegankelijke wijnen vervaardigd die Spanje een prominente plek op de internationale wijnkaart hebben bezorgd. Liefhebber van goede wijn of op zoek naar iets nieuws? Probeer dan eens een tempranillo wijn.


Meer info

Tempranillo wijn


Tempranillo wijn wordt in alle bekende Spaanse wijngebieden vervaardigd, waarbij de Rioja en Ribero del Duero tot de belangrijkste streken horen. In Spanje is dit de meest aangeplante druifsoort, waarbij deze zowel aangeplant staat in relatief koele als wat warmere gebieden. Vooral in de koelere regio's, zoals Rioja, zorgt de tempranillo druif voor topwijnen. Wanneer je Spaanse wijn (verder) wilt ontdekken, dan is deze druifsoort de ideale keuze. Je kunt deze wijn bij uiteenlopende gerechten serveren, doordat de smaak relatief soepel is. Denk hierbij aan verschillende vleesgerechten, zowel gebakken als gegrild. Daarnaast sluit de tempranillo goed aan op maaltijden uit de Mediterrane keuken, zoals pasta of tapas.

De kenmerken van de tempranillo druif


Kenmerkend voor de tempranillo druif is de donkere kleur en vrij dikke schil. De naam van de druif stamt af van het Spaanse woord 'temprano', wat 'vroeg' betekent. Dit, doordat de druiven relatief vroeg rijp zijn voor de oogst. Dat de druiven vroeg rijp zijn én in een koele omgeving groeien komt de kwaliteit van de wijn ten goede. Hierdoor kunnen de aroma's zich beter ontwikkelen wat leidt tot betere wijn.

De druivenschillen zorgen voor een donkere rode wijn met een elegant en toegankelijk karakter, met hierbij weinig zuren. De tempranillo wordt hierdoor vaak als soepele rode wijn ervaren. Veel voorkomende smaakinvloeden zijn kersen, bessen en soms wat kruiden. Er wordt ook veelvuldig gekozen om de wijnen op eiken vaten te laten rijpen wat op te merken is in de smaak; vaak komen hier dan notities van vanille en cacao in terug.